Bergen
Bergen skal bli den grønneste storby i landet. Urbant landbruk er en av flere metoder for å gjøre byen grønnere og skjønnere. Dyrking av mat i byen er et enkelt og fremtidsrettet klima- og miljøtiltak, og et verdifullt verktøy for planlegging av fremtidens smarte byer.
Ved å legge til rette for dyrking av spiselige vekster i parsellhager, parker, nabolagshager og i skolehager, får bergenserne muligheter til å dyrke matplanter, skape gode nabolag og være fysisk aktive – til glede og nytte for folk i alle aldre, på tvers av kulturer og språk. (Fra strategi for urbant landbruk - Bergen kommune)
Nyheter
I prosjektet USAGE jobber NIVA med løsninger og tjenester som bidrar til fremtidens grønne og blå byer. Helt konkret handler USAGE om å kombinere produksjon av mat i et kompakt akvaponi-system sammen med håndtering og gjenbruk av overvann og takvann som ressurs inn i denne produksjonen.
Tiny Workers AS legger til rette for pollinatorer i byen. En viktig jobb som også kommer urbane bønder til nytte.
Det norske selskapet Avisomo lager modulbaserte produksjonssystemer for innendørs vertikal dyrking. Foto: Avisomo
Tidligere landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) heier på mer dyrking av mat i byen. Foto: Kristelig Folkeparti
På taket av en industri-garasje i Bergen har anleggsgartner Sigurd L. Boasson og kokk Christopher Haatuft funnet sammen for å utviklet en modell for grønne, bærekraftige mattak. Nå håper de å kunne inspirere flere til å satse på dyrkbare og spisbare tak i byen. Foto: Mattak AS
Markedshager blir stadig mer populært. Statsforvalterne er en viktig drivkraft bak den økte populariteten for denne formen for matproduksjon. Nylig lanserte Statsforvalterne i Vestland, Trøndelag og Oslo og Viken en nettside for markedshager i Norge.
Kart over aktørene i Bergen
Aktørene i Bergens-området
I Kjøkkenhagen i botanisk hage har vi ulike utstillinger av nyttige planter. Planter som mat, som medisin eller pil til fletting. Vi viser frem både moderne og historiske planter, noen norske og noen fra andre verdensdeler. Kjøkkenhagen er en aktiv formidlingsarena for urbant landbruk.
Ida Kleppe er Bybonde i Bergen. Bybonden skal bidra til å inspirere og dyktiggjere vanlege innbyggjarar og institusjonar til å dyrke meir av sin eigen mat. Foto: Hanne Cathrin Olsen
Lystgården er et drivhus for mat, kultur og samfunnsendring. Det som skjer i huset skapes av stiftelsen Lystgården, grasrotbevegelsen Bærekraftige liv og Bybonden i samarbeid med ulike fagmiljøer, frivillige og samarbeidspartnere innenfor det offentlige, sosialt entreprenørskaps bedrifter, næringslivet og fagmiljøer. Foto: Piotr Miasik
MATTAK AS er en ledende aktør innen planlegging, bygging og drift av urbant landbruk på tak. Bak denne nyvinningen finner vi Sigurd L Boasson fra Anleggsgartner Svein Boasson AS og kokken Christopher Haatuft fra blant annet restauranten Lysverket. Foto: Mattak AS
Jeg heter Manuel Hempel og driver «Vindfløy Bybigård», et urbant birøktprosjekt i Bergen som har som mål å produsere lokal kortreist byhonning og øke bevisstheten rundt byen som habitat og økosystem. Foto: Manuel Hempel/Vindfløy Bybigård
Hva skjer
Kontaktpersoner
Bybonden i Bergen - Ida Kleppe - ida.kleppe@bondelaget.no - 47 33 15 90
Statsforvaltaren i Vestland - Frøydis Lindén - fmhofli@statsforvalteren.no - 90 55 21 94
Aktuelle linker
Bybonden i Bergen - https://www.bybondenibergen.no/