Mattak

Boasson-Mattak-Bergen-Sommer.jpg

Hvor : Kokstad - Bergen

Hva : Bygger grønne tak med spesialutviklede løsninger for matplanter og biologisk mangfold

Nettsted : https://mattak.no/

Foto: Mattak AS

MATTAK AS er en ledende aktør innen planlegging, bygging og drift av urbant landbruk på tak. Bak denne nyvinningen finner vi Sigurd L Boasson fra Anleggsgartner Svein Boasson AS og kokken Christopher Haatuft fra blant annet restauranten Lysverket.

Selv om selskapsformen er ny, er konseptet velprøvd. Mattak har vært i drift i flere år, og er et resultat av ekte engasjement, vilje til nytenkning og nitidig utprøving. MATTAK ble først opprettet som et prosjekt i Svein Boasson AS etter et forskningsprosjekt sammen med Snøhetta, UiB Botanisk Hage og Stend VGS. Christopher Haatuft har vært involvert i prosjektet det siste året. Med hans spisskompetanse på kvalitet, smak og lokal matproduksjon er MATTAK AS klar for rulle ut konseptet i stor skala.

Urbant landbruk på tak kan drives i stor eller liten skala. Det er noen enkle suksesskriterier som må være på plass, som god drening, et system som holder tilbake overvann/regnvannet og ikke minst lett og næringsrik jord. Med nøye utvalgte grønnsaker og rett tilførsel av økologisk næring, både til mikroorganismene og plantene, er det mulig å få store avlinger på relativt små arealer.

Fra vårt eget MATTAK på Kokstad i Bergen tester vi ulike typer grønnsaker, veier og sammenligner avling på ulike tykkelser av jord, tester ulike typer jordblandinger og optimaliserer utbytte per kvadratmeter dyrket areal.

Presentasjon av hvordan et mattak kan bygges opp.Hvilke prinsipper er det viktig å tenke gjennom