Mattak
MATTAK AS er en ledende aktør innen planlegging, bygging og drift av urbant landbruk på tak. Bak denne nyvinningen finner vi Sigurd L Boasson fra Anleggsgartner Svein Boasson AS og kokken Christopher Haatuft fra blant annet restauranten Lysverket.
Selv om selskapsformen er ny, er konseptet velprøvd. Mattak har vært i drift i flere år, og er et resultat av ekte engasjement, vilje til nytenkning og nitidig utprøving. MATTAK ble først opprettet som et prosjekt i Svein Boasson AS etter et forskningsprosjekt sammen med Snøhetta, UiB Botanisk Hage og Stend VGS. Christopher Haatuft har vært involvert i prosjektet det siste året. Med hans spisskompetanse på kvalitet, smak og lokal matproduksjon er MATTAK AS klar for rulle ut konseptet i stor skala.
Urbant landbruk på tak kan drives i stor eller liten skala. Det er noen enkle suksesskriterier som må være på plass, som god drening, et system som holder tilbake overvann/regnvannet og ikke minst lett og næringsrik jord. Med nøye utvalgte grønnsaker og rett tilførsel av økologisk næring, både til mikroorganismene og plantene, er det mulig å få store avlinger på relativt små arealer.
Fra vårt eget MATTAK på Kokstad i Bergen tester vi ulike typer grønnsaker, veier og sammenligner avling på ulike tykkelser av jord, tester ulike typer jordblandinger og optimaliserer utbytte per kvadratmeter dyrket areal.