Om Urbant landbruk
Urbantlandbruk.no er etablert og driftes av Norges Vel for å samle bransjen og utveksle informasjon og ideer.
Vi er en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som bidrar til å skape lokale, bærekraftige arbeidsplasser og produkter innenfor mat, landbruk og blå sektor. Målet er å fremme livskraftige lokalsamfunn i by og land. Metodene er de samme som ved etableringen i 1809: Samarbeid, kunnskapsdeling og næringsutvikling.
Det urbane landbruket er en bransje med mange muligheter og nye utfordringer. Kunnskap og kompetanse er i stadig utvikling som må deles for å skape synergieffekter og vekst. Skal ikke være nødvendig at hver og èn skal finne opp hjulet på nytt, men heller bruke ressursene til neste nivås kunnskap og utvikling - og å løfte bransjen opp og fram. Vi skal ikke dele bedriftssensitiv informasjon, men heller utveksle ideer tverrfaglig med store betydninger for flere. På urbantlandbruk.no finner du kompetanse, inspirasjon og andre ressurser knyttet til det urbane og bynære landbruket. Nettportalen skal være en resurs i utviklingen av næringen og fremme deling av informasjonsgrunnlaget. Skal bidra til å koble behovsrettet kompetanse samt samarbeidspartnere i nye prosjekter og utvikle bedrifter.
urbanlandbruk.no skal være en resursdatabase for deg som driver innen bylandbruk samt andre involverte/tilgrensede aktører og fagdisipliner: forskning, teknologileverandører, handelen, arkitektur, by- og eiendomsutviklere, politikere, støttemiddelapparatet og mange flere. Prosjekter og aktiviteter for private parsellhager, private hager, skolehager, andelslandbruk og kolonihager spiller også en viktig rolle innenfor urbant landbruk, men vårt hovedfokus er næringsutvikling og verdiskaping.
Hva er urbant landbruk?
“Urbant landbruk betegner en rekke ulike aktiviteter knyttet til dyrking og husdyrhold i by og bynære strøk.
Det urbane land-bruket kan være kommersielt, i form av mer tradisjonelt landbruk og hagebruk, andelslandbruk, takfarmer, kombinert landbasert fiskeoppdrett og grønnsakproduksjon, dyrking i høyden f.eks. i tomme industribygg, eller birøkt.
Urbant landbruk kan også være dyrking i parsellhager, skolehager, takhager, felleshager, private hager, pallekarmer og på balkonger.”
Kilde: Regjeringen.no