Vindfløy Bybigård

birokter-bergen-vindfloy-manuel-hempel.JPG

Hvor: Bergen Sentrum

Hva: Produsere lokal kortreist byhonning og øke bevisstheten rundt byen som habitat og økosystem.

Nettsted: https://www.vindfloy.no/

Foto: Manuel Hempel/Vindfløy Bybigård

Jeg heter Manuel Hempel og driver «Vindfløy Bybigård», et urbant birøktprosjekt i Bergen som har som mål å produsere lokal kortreist byhonning og øke bevisstheten rundt byen som habitat og økosystem. Undervisning er en stor del av prosjketet og vi jobber sammen med privatpersoner, selskaper og organisasjoner for å spre kompetanse om biologisk mangfold via omvisninger, presentasjoner og workshops.

Foto: Manuel Hempel/Vindfløy Bybigård

Foto: Manuel Hempel/Vindfløy Bybigård


Birøkting i urbane landskap har fått en økende global popularitet og det finnes bigårder i urbane miljø over hele verden. Å plassere biekuber i urbane landskap kan ved første blikk virke veldig kontra intuitivt. Men vitenskapelige studier viser at biene i dag ofte trives best i byer. I landlige omgivelser med naturlig vegetasjon og jordbruksområder er blomstringen ofte etterfulgt av perioder med lite pollen og nektarforsyning. Floraen i byene derimot er svært variert på grunn av menneskers innflytelse og innføring av trær, planter og blomster fra hele verden. Parker, private hager, alléer, kirgegård og botaniske hager tilbyr derfor masse ressurser for de lokale insektene. Gjennom den konstante nektar- og pollenforsyningen gjennom sesongen, kombinert med fraværet av kommersiell landbruk, som ofte bruker insektidiser, sørger det urbane landskapet for å skape et rikt miljø der biene trives godt.


Ser man på byer ovenfra og ned vil man legge merke til hvor stor andel av byens overflate som består av hustak. Med så mye areal blir minimalt av denne plassen brukt til noe meningsfylt annet enn sitt formål. Disse hustakene har perfekte forhold for plassering av bikuber. Forhøyet over gatenivå er biene skjermet fra forstyrrelser, i tillegg gir de mørke takene i kombinasjon med solfylte områder et godt og gunstig mikroklima rundt kubene. Birøkt på hustak er en bærekraftig mulighet til å kunne bruke og revitalisere disse undervurderte områdene som ALLE byens innbyggere drar nytte av: mennesker, planter og dyr.

Foto: Manuel Hempel/Vindfløy Bybigård

Foto: Manuel Hempel/Vindfløy Bybigård


Bigårdene våre produserer lokal honning med en unik smak. Den unike smaken stammer fra plantefloraen i de lokale områdene. Smaken på denne honningen varierer utfra når på året den blir høstet, samt været og årets trekkforhold i Bergen. Vi høster honningen to ganger i året for å fange de varierende og unike smakene av vår og sommer. Honningen som blir høstet om våren bærer preg av sesongens første blomster. Disse er som regel frukttrær, lønnetrær, selje, bringebærbusker og et vell av andre vårblomster i Bergens parker og hager. Honningen som blir høstet om sommeren stammer som regel fra nektar fra lindetrær, lyng og geitrams.


Hvis du har lyst på din egen lokal honning, har spørsmål om bier i byen eller ønsker og jobbe sammen med oss for øke bevisstheten om byen som økosytem er det bare å kontakte oss på www.vindfloy.no