Urban Stormwater Aquaponics Garden Environment (USAGE)

 

Installasjon av grønt tak.

I følge Verdensbanken bor 56% av verdens befolkning, 4,4 milliarder mennesker, i urbane områder i dag og dette forventes å øke i fremtiden. Økende befolkninger i urbane områder legger press på de omkringliggende naturressursene for å levere energi, vann og mat. Dette skaper nye utfordringer for menneskeheten rundt klimaendringer, tap av biologisk mangfold, endring av landsystemer, endrede næringssykluser, luftkvalitet, vannsykluser og forurensning. I prosjektet Urban Stormwater Aquaponics Garden Environment (USAGE) jobber forskere ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Fridtjof Nansen Institutt (FNI) med å løse noen av disse problemene i urbane områder gjennom naturbaserte løsninger som imiterer naturlige prosesser.

Fordeler med akvaponi i byer

Gjenbruk av vann bidrar til bærekraftig håndtering av overvann i urbane områder som ellers ville strømme direkte inn i byens dreneringssystemer, de nærmeste vannmassene og til slutt havet. Resirkulering av næringsstoffer som gjødsel fra fisk reduserer behovet for mineralgjødsel som endrer arealbrukspraksis, driver klimaendringer og begrenser landbruksavrenning som fører til eutrofiering av ferskvann og marine kystområder. Folk som bor i urbane områder er avhengige av matimport fra andre regioner og er spesielt utsatt for matusikkerhet. Urban dyrking forkorter avstanden fra gård til bord og gir en rekke ferske lokale råvarer. Med tanke på at akvaponiske systemer er kompakte, kan de installeres i parker og hager, samt ubrukte rom i byer som ledige tomter, eksisterende hustak og underutnyttede bygninger. Urban akvaponi har også potensial til å skape arbeidsplasser i byer.

Den norske piloten

Salatproduksjon

Akvaponi-systemet ved Natur videregående skole er etablert i flere faser. Den første fasen involverte å designe og bygge det kompakte systemet i to containere samtidig som vannkvaliteten ble overvåket. Den andre fasen innebar å plante grønne spiselige vekster av lærerne og elevene på skolen. Den tredje fasen gikk ut på å sette opp fisken ved å etablere de rette forholdene for at fisken skulle trives (f.eks. biofilter, vanntemperatur og pH, nok lys osv.). I fjerde fasen ble det installert et grønt tak for å teste vannkvaliteten for gjennomførbarhet forgjenbruk i akvaponi. For tiden jobber vi for å bedre etablere fisken og utvikle et klasseromsmodellsystem for å følge akvaponi-systemet og legge vekt på læring ved å gjøre. Mens akvaponi utviklet seg, ble det holdt et seminar i Oslo med rundt 35 deltakere oktober 2022 som samlet relevante interessenter for å diskutere akvaponi og urban dyrking for informasjonsutveksling og inspirasjon.

Fremtidsplaner

Visning av akvaponi

Fremtidige planer for akvaponi inkluderer å koble planteproduksjonen med fiskeoppdrett ved bruk av vann resirkulert fra det grønne taket for å demonstrere bevis på konsept. NIVA holder et kurs om vedlikehold for lærere og elever ved skolen, som også tar sikte på å etablere rutiner, og sammen skal vi pynte området rundt containeren og bygge regnbed for å håndtere utslipp fra systemet. En læringsfilm skal også bli utviklet for å supplere klasseromsmodellsystemet. USAGE-prosjektet er planlagt å avsluttes april 2024.

USAGE er finansiert av programmet «Applied Research’ IdeaLab Cities for the future: services and solutions» vi har tillegg mottatt støtte fra Sparebankstiftelsen.