Bonde i byen og bonde på bygda

 
Tone Martinsen Almehagen

Tone Martinsen Almehagen

Tone Martinsen Almehagen driver anleggsgartnerfirmaet TNT landskap. Hun er også bonde i Hof i Vestfold der de har en allsidig produksjon på gården Lørdal.

På gården har de asparges, diverse bærbusker, 20 forskjellige grønnsaker, 25000 hvitløk, 4 forskjellige slag poteter, blomster og en grasproduksjon til Sauen.

I veksthus har de tomater, agurker, augberginer, salat, meterbønner, ingefær, søtpotet, chili, paprika og diverse blomster.

Gjennom jobben som anleggsgartner har hun en stor del av oppdragene i byer. Særlig Oslo er et viktig marked for Almehagen.

Som anleggsgartner merker vi godt den nye trenden med dyrking av mat i folks hager, på terrasser og i krokker. Når vi planlegger hager sammen med kunder, er alltid grønnsaker frukt og bær tema. Vi ser at folk søker mer råd om dyrking og selvforsyning og de er genuint opptatt av å søke mer kunnskap om dyrking. Forståelsen av at vi er en del av naturen og at vi har en knapp vekstsesong er en ny oppdagelse. Når vi sår i mai, kan vi høste i august.

 
 

Få har lagd mat med nyhøstede grønnsaker

Folk er vant til og tror at vi kan hente det hele året rundt. De har ikke erfaring eller tanker rundt at poteter kjøpt i februar faktisk ble høstet i september. Vi ser at det er like viktig å fortelle folk hvordan de skal bruke det som blir dyrket. Det å lage mat sammen gir en tredje dimensjon, fordi mange flere enn du tror har aldri smakt eller lagd mat av nyhøstede grønnsaker.

Jeg mener at gjennom dyrking av mat i byene, får folk en større forståelse for den store sammenhengen. Bærekraftig utvikling setter oss selv i et perspektiv der vi skjønner hvorfor det er viktig å ta vare på jorda og på det biologiske mangfoldet. Vi ser at vi, er en del av noe mye større, som bidrar til mening i livet

Poteter - Lørdal Gaard

Poteter - Lørdal Gaard

Gjør det enkelt

Industrien sørger for at vi må kjøpe hyllemeter med dubbeditter for å kunne spise vår egendyrkede mat. Hagesentrene selger gjødsel og jord for et hvert formål, mens vi er opptatt av å vise folk hvor enkelt det kan gjøres. Ett eksempel er hvordan poteter kan legges på plenen for så å legge gressavklipp oppå gjennom sesongen. Seinere kan man høste den herligste avlingen med poteter. Klatreplanter i et espalier kan være klatrebønner, druer, solbær ,bringebær, bjørnebær osv. nok til mange gode måltider på veldig liten plass.

Dyrking og matlaging har terapautisk effekt

Terapautisk, ser vi gjennom vårt arbeid på høysikringsfengsel hvordan dyrking bidrar til et helt fengsels sitt miljø. Dyrking av grønnsaker sammen og lage mat sammen er et utrolig verktøy i arbeid med trivsel, integrering, tillit, helse, samspill osv. Vi har fått tilbakemelding på at kursene vi har om dyrking i fengselet er det tiltaket i fengselet som har størst virkning på alle ansatte og innsatte. Vi ser at det å ta vare på et frø kan kobles mot det å ta vare på et menneske. Bringe frem empati, fordi en må ta vare på for å kunne høste. Frøet trenger varme, næring, stell og vann for å bli den beste utgaven av seg selv ,akkurat som menneskebarnet trenger omtanke, varme, mat og trygghet for å bli den beste utgaven av seg selv.

Tenk hvilke dimensjoner som kan pirres og utvikles ved bevist bruk av urbant landbruk i enkelte bydeler eller områder… Drømmen er å få til urbandyrking innenfor gjerdene på fengselet som kan selges på utsiden av gjerdet til en stor kundegruppe på Bredtvedt.

 
Når vi planlegger hager sammen med kunder, er alltid grønnsaker frukt og bær tema. Vi ser at folk søker mer råd om dyrking og selvforsyning og de er genuint opptatt av å søke mer kunnskap om dyrking.
— Tone Martinsen Almehagen - TNT Landskap
 

Ansvarsavklaring rundt drift er viktig

Flere eiendomsutviklere jobber nå med urbant landbruk i sine prosjekter. Det er viktig at utbyggerne er tidlig inne i selve byggeprosessen når takhager og lignende skal utformes. En kritisk suksessfaktor er at en får til en god overgang fra utbyggers til beboernes ansvar i forhold til driften. Den som tegner anlegget må ha noen tanker om hvordan det skal se ut om 5 år eller hvordan det skal driftes.

Vi ser noen av de samme utfordringene i forhold til drift på skoler og i barnehager. Det er sommerferie i vekstsesongen og en kan ikke satse på at frivillige kan gjøre alt. Vi anbefaler derfor at en får inn kvalifiserte personer med fagkunnskap som organiserer og planlegger driften. Særlig vanning er helt essensielt.

Fremtiden for urbant landbruk

Vi mener at alle barnehager og skoler bør ha en skolehage. Matproduksjon har alltid vært viktig, men blir enda viktigere med klimaendringene vi står i. Samtidig har vi tydelig sett hvor viktig det er med solid matforsyning når en står midt i en pandemi. At barn og unge forstår matens betydning for et samfunn er helt sentralt både i forhold til helse, trivsel, beredskap, kultur med mer. Urbant landbruk bidrar til dette.

Urbant landbruk er rett og slett kjempekult og jeg tror det blir jobber å få i fremtiden rundt dette. Det bidrar til at det blir lettere å rekruttere folk til landbruket sier Almehagen.


 

TNT-landskap-anleggsgartner.JPG

TNT Landskap

TNT Landskap ble startet av Tone Almehagen og Tore Felin, i oktober 2010. De er lidenskapelig opptatt av utvikling av grøntanlegg, landbruk og folk. Mer informasjon på https://www.tntlandskap.no/