Urbant landbruk tetter gapet mellom produsent og forbruker

 

Vi har snakket med kokken Inge Johnsen som er innehaver av Lian Restaurant i Trondheim om urbant landbruk. Han er kjent for sitt mangeårige arbeid for norsk matkultur og norsk mat. Han har også blitt tildelt en rekke priser for dette arbeidet. Dette er blant annet Norges Bondelags kokkestipend og Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

Urbant landbruk tetter gapet mellom bonde og forbruker

Vi tar ofte ting for gitt. Dette gjelder særlig maten sier Inge. Jeg synes det er utrolig flott at flere og flere i Trondheim fanger interessen for matproduksjon. Det har blitt for stor avstand mellom bonde og forbruker. Det tar tid å dyrke en gulrot, få frem urter og lignende. Det krever også mye arbeid, og når det begynner å gro skjønner du at det er en sammenheng mellom vær og vind. Dette fører igjen til respekt og forståelse for bonden på landet. Bøndene bør ta bølgen for urbant landbruk fordi jo mer vi får frem dette jo mer respekt får bonden.

 
 
Bøndene bør ta bølgen for urbant landbruk
— Inge Johnsen - Lian Restaurant
 
 

For å redusere matsvinn må man ha forståelse som forbruker hvor lang tid det tar å produsere maten vår. Det urbane landbruket bidrar helt klart til denne forståelsen sier Inge.

Utført bærekraft

Det snakkes mye om bærekraft og det er bra understreker Inge, men jeg føler diskusjonen om bærekraft har tatt et lite sidespor i forhold til matproduksjonen vår. For meg er bærekraft en matproduksjon som gjør at vi kan mette alle menneskene i verden. Jeg opplever ofte at mange glemmer dette helt sentrale elementet inn i den debatten sier Inge.

Trondheim med klar posisjon på matkartet

Vi spurte Inge hva som beveger seg i Trondheim innenfor mat og matkultur for tiden. “Vi har fått en stor bredde i matverdenen i Trondheim understreker Inge. Vi har fått flere restauranter med høy klasse og matkulturen tas på alvor. Det er selvfølgelig flott at det blir økt interesse for det urbane landbruket. En ting jeg vil fremheve som media ikke fanger opp i så stor grad, men som etter min mening er det aller viktigste er at barnehagene har fokus på matproduksjon og matkultur gjennom Grønn Barneby.

Grønn Barneby

Grønn Barneby er en arbeidsgruppe som støtter offentlige og private skoler og barnehager i Trondheim med opplæring for bærekraftig utvikling, klima og folkehelse. En del av arbeidet her går blant annet ut på å motivere barnehagene til å lage sine egne grønnsaker. Det er jo helt fantastisk smiler Inge. Vi på Lian har et godt samarbeid med Grønn Barneby. At barna forstår mat og matkultur er selve fundamentet i respekt for bonden, mat og landbruk sier Johnsen.

Savner at hvermannsens matkultur blir tatt på alvor

En ting jeg savner er at hvermannsens matkultur blir tatt på alvor. Det er flott med “fine dining” og alt det der, men de virkelige skattene ligger hos mattradisjonene hos folk flest. Med å løfte dette vil vi få økt forståelse og stolthet rundt matkulturen vår. For oss på Lian er dette alfa omega for det vi driver med. Vi har blant annet løftet dette gjennom “Kokarkjerring” dagene våre.

Fakta om Inge Johnsen og Lian

Foto: Lian Restaurant

Foto: Lian Restaurant

Lian Restaurant er en av Trondheims eldste og mest særegne restauranter. Den ble offisielt åpnet som restaurant i 1933. Før dette var Lian et av mange gårdsbruk i området. Lian ligger langs pilgrimsleden, så både pilgrimmer og turfolk har benyttet gårdstunet som rasteplass på ferden ned mot Nidarosdomen. Gårdens kjøkken solgte gjerne kaffe og vafler til forbipasserende for å spe på husholdningskassa – så Lian har faktisk mange århundrer med mathistorie å skilte med.

Fra 1996-2005 gikk restauranten under navnet «Lian Herregård». Det var en rekke eiere involvert i driften i dette tidsrommet. I 2005 kjøpte Inge Johnsen plassen og tok tilbake navnet Lian Restaurant. Restauranten drives sammen med en dyktig stab, som alle brenner for «kortreist mat i godt selskap».

Lian Restaurant kjennetegnes i dag av stikkordet «matkultur». Inge Johnsen nøyer seg imidlertid ikke med å servere kortreist mat kun i restauranten. Han fronter lokale råvarer og tradisjoner gjennom LianTunet – et ikke-kommersielt selskap som jobber for å spre kunnskap og praktiske ferdigheter om kortreist mat og lokal matkultur til «Hvermannsen» under slagordet «Kortreist mat på Hvermannsens fat».

 
Trondheim, Oslo, BergenMats Olsen