Bodø andelslandbruk
Bodø Andelslandbruk SA ble startet opp på Fenes i 2013, på initiativ fra grunneieren og en gjeng med mennesker som brenner for økologisk dyrking og ureist mat. På Fenes leier Bodø Andelslandbruk ca. 5 mål, og dyrker jorda i samarbeid med grunneier som etter hvert har opparbeidet seg god kunnskap om kompost. Det praktiseres gravefri åker med faste senger. I 2015, etter at Bodø kommune kjøpte tidligere Vågønes forskningsstasjon fra staten, ble det etablert en åker på ca. 5 mål der også.
I begge åkrene dyrkes det det en stor variasjon av grønnsaker og urter, basert på det som man har kommet frem til som trives godt i klimaet i Bodø og som medlemmene ønsker. I utgangspunktet har Bodø Andelslandbruk ingen begrensninger og erfarer at bruk av kompost og jorddekke bedrer mikrolivet i jorda og gir bedre vokseforhold. Andelslandbruket er basert på stor grad av frivillighet og har derfor rendyrket konseptet med tanke på typer grønnsaker. Det er viktig at det blir en god avling til medlemmene.
Bodø Andelslandbruk dyrker potet, gulrot, grønnkål, knutekål, brokkoli, fennikel, spisskål, rødkål, hodekål, squash, bondebønner, margerter, sukkererter, løk, purre, selleri, rød/gul/polka beter, oregano, seiersløk, bjørnerot, rabarbra, timian, kjørvel, dill, reddik og mange forskjellige typer salat og blomster. Mange av grønnsakene er lagringsvillige, og det høstes derfor også for lagring utover vinteren. I tillegg til å dyrke grønnsaker som erfaringsmessig gir gode avlinger, har Bodø Andelslandbruk alltid spennende prosjekter på gang. På Vågønes har det de siste 2 årene blitt dyrket frem en urtehage og på Fenes er det etablert en barneåker.
Bodø Andelslandbruk er basert på felles risiko, felles arbeid og felles høst. Dette har vist seg å fungere godt i Bodø. Det er 150 hele andeler til sammen. Noen har halve andeler, så antall medlemmer er dermed ca. 200. Av disse er det flere familier og noen som deler andeler. Derfor regner Bodø Andelslandbruk med at de metter ca. 500 mennesker i Bodø. Totalt produserer Bodø Andelslandbruk ca. 15 tonn grønnsaker i året.